Soğuk hava deposu sistemleri konusunda tüm sorularınıza cevap bulacağınız bu yazı rehber niteliğinde hazırlanmıştır.
Soğuk hava deposu; ürünleri belli sıcaklık derecelerinde tutmak amacıyla tasarlanmış soğutucu bölümdür.
Bir çok gıda ürünü yanlış sıcaklık dereceleri ve nem oranlarına maruz kaldığında bozulmaktadır. Sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri(peynir, kaşar, kaymak gibi), etler(tavuk, balık, kırmızı et ve türevleri), şarküteri ürünleri şeklinde daha da uzatabileceğimiz miktarda ürün soğuk hava depolarında muhafaza edilmelidir.
Soğuk hava depoları gıdadan sonra en çok sağlık sektöründe kullanılmaktadır. İlaçların muhafazasında da sıcaklık ve nem değerleri çok önemlidir.
Soğuk hava deposu fiyatı her bütçe ve ihtiyaca hizmet etmektedir. İhtiyaç belirlenirken öncelikle soğuk hava deposunun ölçüleri belirlenmelidir. Soğuk hava deposu için ölçü verilirken 3 adet veri iletilmelidir. Bu veriler en, boy ve yükseklik olacaktır. En ve boy ölçüsü ile soğuk hava deposunun taban alanı hesaplanır. Taban alanı olarak isimlendirdiğimiz kısım üzerinde yürüdüğümüz alanın genişliği olarak nitelendirilebilir.
Şöyle bir örnek ile açıklayalım. En: 10 m, boy: 10 m, Yükseklik: 10 m ölçülerinde bir soğuk hava deposu yaptırmak istiyorsunuz.
En ve boy oranını çarparak 10*10=100 m2 alanda bir depoya sahip olacağınız söylenebilir.
Bunu yükseklik ile çarparak 100*10=1000 m3 hacminde bir deponuz olur.
Soğuk hava depolarının kapasitesi hacimleri dikkate alınarak hesaplanır. Yani hacim deponuzun alabileceği ürün miktarını belirler. Elinizde 1 m3’lük bir kasa olduğunu varsayarsak; 1000 metrekarelik bir depoya, teoride, 1000 adet kasa yerleştirebilirsiniz. Buraya sığacak malzeme miktarı hacme bağlıdır. Soğuk hava deposu fiyatı ile depolamak istediğiniz ürün kapasitesine bağlı olarak artar.
Depolanacak ürünlerin kaç kg olduğu önemsizdir. 1 kg pamuk ve 1 kilogram demirin kapladığı alan aynı değildir. Soğuk hava depolarında kısıt hacim olduğu için; ürünlerin kapladığı hacim önemlidir. Ağırlığı değil.
Soğuk hava deposu fiyatı belirlenirken hacimden sonra bu hacimdeki ürünü soğutmak için ve yalıtım için kullanılacak malzemeler kararlaştırılır. Depoya saklanacak ürün ve bu ürünün hangi sıcaklıkta saklanacağı belirlenir.
Soğuk hava deposu maliyeti bu alanın en merak edilen sorusudur. Sektörde fiyat araştırması yaparken birbirinden bağımsız pek çok rakama ulaşmışsınızdır. Aynı rakamı teklif eden 2 firmayı bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun sebebi bir soğuk hava deposunun maliyetini çok sayıda değişkenin etkiliyor olmasıdır.
Gelin soğuk hava deposu maliyeti neye göre değişiklik gösterir bakalım:
Soğuk hava depoları çoğunlukla metrekare olarak ifade edilir. Fakat yapım aşamasında tasarım ve kullanılan malzemeleri seçmek metreküp olarak hesaplamalar yapmayı gerektirir. Bu demektir ki deponuzun boyutunu sadece en boy olarak değil yükseklik olarak da değerlendirmek gerekir.
Aslında büyük ölçüde boyut ile bağlantılı olsada malzeme miktarı katlamalı olarak artmayabilir. Depo boyutunda 2 kat artış, kullanılan malzeme miktarında 2 kattan fazla artışa sebep olabilir.
Depo içerisinde iyi planlanmış bir düzen olması; tutulan ürünlerin daha kolay kontrol edilmesini sağlar. İç dizayn büyük ölçüde saklanacak ürüne göre hazırlanır. Aynı depoda farklı iç dizaynlar ile farklı kapasitede depolama yapılabilir. Bu sebeple soğuk hava deposunun verimi açısından iç dizayn önemlidir.
Bu madde en iyi firmanın en pahalısı olacağı şeklinde anlaşılmamalıdır asla. Tecrübeli bir firma doğru planlama ile çok daha hızlı ve verimli çalışacaktır. Zamandan tasarruf fiyatı düşürür. Tecrübeli ve bilgili elemanlar daha az hata yapar. Bu da boşa harcanacak kaynakların en aza indirilmesi demektir. Bu kaynaklar para, zaman, malzeme ve iş gücü olabilir. Yine de kaliteli bir işin hakkı elbette vardır. Burdan yola çıkarak aldığınız fiyatlarda en pahalı ve en ucuzları eleyerek ortalama fiyatlara odaklanmak doğru seçim yapmaya sizi yaklaştırır.
Deponuzun boyutuna karar verdiniz. Tüm ön araştırmalarınız tamam. Saklama koşulları ve dizayn konusunda bir fikriniz var. Soğuk hava deposu kurulumu yapan firmalardan fiyat toplamaya başladınız ama çok farklı fiyatlar ile karşılaştınız. İşte bu noktada fiyat farkının en önemli sebebi malzeme kalitesidir. Bazı firmalar fiyattan kırabilmek için kalitesiz malzeme kullanmayı tercih eder. Bunun sonucu en iyi ihtimal ile deponuz işlevini yerine getirir fakat aşırı enerji harcayarak uzun vadede kaliteli malzemeye ödeyeceğinizden daha fazlasını ödersiniz. Bir diğer ihtimal ile deponuz işlevini doğru şekilde yerine getiremez ve boşa para vermiş olursunuz. Son olarak da sürekli çıkan bakım onarım ve parça değişimi gibi masraflar sebebi ile yine daha fazla maddi kayıp yaşarsınız.
Soğuk hava deposu maliyeti hesaplanırken ayrıca deponun kullanım sıklığı, ürün sirkülasyonu, ürünlerin kaç derecede depolanması gerektiği, deponun bulunduğu alan, çevre sıcaklığı gibi faktörlerde dikkate alınmalıdır.
Soğuk hava deposu maliyeti 2021 yılında ne kadar? sorusu sıklıkla bizlere soruluyor. Bu soruyu şu şekilde cevaplayabiliriz:
Dünya nüfusu hızla yükselmekte ve tüketim alışkanlıkları değişmekte. Bu değişimler gıda depolarına her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor. İhtiyaç artınca talepte artıyor. Bu taleplerin daha hızlı karşılanması için yeni ticaret kolları oluşmaya başlıyor. Artık soğuk hava deposu ticari bir faaliyet alanı olarak karşımıza çıkıyor. Ticari amaç ile kurulan soğuk hava deposu maliyeti 2021 yılında depolama amacıyla yapılan üretimlere göre oldukça yüksek.
Ticari faaliyet için yapılan soğuk hava depoları depo kiralama sistemine dayanıyor. Yabancı ülkelerde 1 dolar olan kiralama maliyeti, ülkemizde 3 dolara ulaşabiliyor. Durum böyle olunca soğuk hava depolarına rağbet her geçen gün artıyor. Günümüzde ticari amaçla kurulan bir soğuk hava deposu maliyeti 2021 itibarıyla 2 yılda kendini amorti ediyor. Sadece bu bile sektördeki rağbetin sebebini gözler önüne seriyor.
Soğuk hava deposunun harcadığı elektrik miktarı değişkendir. Harcanabilecek elektrik miktarının etkenleri şunlardır:
Soğuk hava deposu dışarısı ile teması en az olacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu sebeple izolasyon çok önemlidir. Soğuk hava deposunda bulunan her parça bu amaca hizmet eder. Soğuk hava deposu yapımı malzemeleri temel olarak şunlardır:
Soğuk hava deposu; soğuk depo panelleri ile inşa edilir. İçeri giriş çıkışlar için soğuk depo kapıları kullanılır. İçerisi soğuk depo rafları ile en fazla ürünü alacak şekilde düzenlenir. Depo büyükse birden fazla kapı veya odacık bulunabilir.
Soğutucu sistemin ürettiği ve odaya üflediği soğuk hava sayesinde ortamın ısısı içeride bulunan ürünlere göre belirlenen şekilde kalır. Soğutucu sistemlerin yanında yardımcı olarak nem cihazları bulunur. Soğutma esnasında kaybolan nem bu şekilde temin edilir. Soğutma işlemi bir tür enerji dengeleme işlemidir. Dışarıdan yüksek sıcaklıkta bir madde geldiğinde, soğutucu daha fazla enerji üreterek ortam ısısını belirleyen seviyeye ulaşıncaya kadar dengeler. Soğuk hava deposu içerisinde birde nem cihazı bulunur. Soğutma cihazı havayı soğuturken ortamdaki nem miktarı sürekli azalır. Kurulan nem cihazı, havaya sıvı taneleri püskürterek ortamın nemini dengeler ve daha sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.
Detaylı bilgi ve fiyat teklifi için hemen arayın 0(534)6334371